Wanneer jij op zoek bent naar gordijnen die passen bij jouw interieur dan kom je er waarschijnlijk achter dat het assortiment zo groot is dat het maken van een keus heel moeilijk is. Er is een legio aan gordijnstoffen, kleuren en patronen maar het eerst waarnaar je moet kijken is of jouw raam een standaard maat is en of hier een standaard gordijn voor kan komen te hangen. Wanneer dit niet het geval is dien je gordijnen op maat te laten maken. Ook wanneer de standaard gordijnen niet in precies jouw kleur verkrijgbaar zijn of wanneer je net iets anders wil dan de rest van Nederland is het laten maken van gordijnen op maat een goed keus.

Gordijnstof kiezen

Wanneer je kiest om gordijnen op maat te laten maken wordt echter je keuzestress nog veel groter want nu is werkelijk alles mogelijk. De meeste gordijnen worden gemaakt van polyester, linnen of velours. Ook combinatie stoffen worden veel gebruikt bijvoorbeeld een combinatie van linnen en polyester. Wist je dat er zelfs gordijnstoffen zijn gemaakt van gerecyclede PET flessen? Polyester is de meest goedkope stof wanneer je gordijnen wilt laten maken. Polyester krimpt niet en is kreukvrij. Linnen is een stuk duurder maar ziet er ook veel natuurlijker uit. Ook linnen kan behandeld worden waardoor de stof minder krimpt. Velours gordijnen zijn terug van weggeweest. Waar we deze gordijnen eerst enkel zagen in theaters en kasteren vinden we ze vandaag de dag steeds vaker terug in luxe, spannende en warme interieurs.

Waarom kiezen voor maatwerk gordijnen?

Niet alle woningen hebben standaard ramen, soms ontkom je er dus niet aan om gordijnen op maat te laten maken. Maar veel mensen kiezen ook bij standaard ramen voor maatwerk gordijnen omdat deze uniek zijn. Aangezien je deze geheel naar eigen wens, in iedere gewenste stof en elke mogelijke confectie kunt laten maken zullen er weinig andere mensen zijn die precies hetzelfde kiezen. Je kunt nu spelen met hoogte, een ruimte benadrukken met een hele speciale kleur of patroon en zelfs de ophanging van de gordijnen kun je perfect aanpassen aan je interieur. Je kunt de gordijnen gebruiken om extra privacy te creëren, de kamer te verduisteren of om het zonlicht of de inkijk tegen te gaan. Zelfs bij het verbeteren van de akoestiek in een ruimte kunnen gordijnen een grote rol spelen. 

Gordijnen op maat, keus uit verschillende diktes

Wanneer je kiest om gordijnen op maat te laten maken, dan kun je niet alleen uit verschillende kleuren ook uit diverse diktes kiezen. Deze keus is uiteraard afhankelijk van de functie van jouw gordijn. Vitrages en inbetween gordijnen zijn gemaakt van dunne stoffen. Je kunt erdoor naar buiten en naar binnen kijken maar het verminderd bijvoorbeeld wel de werkelijke inkijk. Dergelijke gordijnen houden niet echt de kou buiten, daarvoor heb je overgordijnen nodig. Je kunt dan kiezen voor lichtdoorlatende overgordijnen of gordijnen gemaakt van een verduisterende stof. Deze laatste variant zijn ook ideaal voor op bijvoorbeeld de slaapkamer. Zo creëer je een heerlijk donkere kamer voor een extra goede nachtrust.