Kunstwerken kunnen je huis mooi opfleuren en net het puntje op de ‘i’ zijn. Kunstwerken in je woonkamer kunnen net een bepaalde sfeer en gevoel geven. Kunst in je woonkamer zetten kan op verschillende manieren. Je kan kunst kopen maar ook lenen zoals bij een kunstuitleen in Amsterdam. Kies ook de stijl die je mooi vind. Hou je meer van je Mondriaan stijl of meer van de Anton Heyboer stijl? Er zijn allemaal verschillende soorten en keuzes, denk hier goed over na.

Formaat

Voordat je op zoek gaat naar jou favoriete kunstwerk is het handig om te kijken waar je het wil in je woonkamer. Hoe groot wil je het hebben? Wil je twee kleinere kunstwerken naast elkaar of wil je één groot kunstwerk dat bijna heel je muur bedekt? Het kopen van kleinere kunstwerken is voordeliger als het gaat om budget en is een minder grote uitgave in één keer.

Ga je voor een liggend of staand kunstwerk?  Dit hangt heel erg af waar je het kunstwerk gaat ophangen. Ga je het op een smal stuk muur doen of juist boven de open haard. Van de locatie hangt het heel erg af van de grote en vorm van het schilderij.

Kleuren

Voordat je je kunst gaat uitzoeken moet je goed kijken waar je naar op zoek bent. Ben je op zoek naar iets kleurrijks dat alle aandacht trekt? Of ga je juist op zoek naar rustige kleuren dat een ontspannen sfeer creëert. Bepaal goed welke sfeer je wil creëren en kies aan de hand daarvan uit welk schilderij je gaat nemen. 

Waar ga je het kopen

Ga je kunst lenen of ga je juist kunst kopen. Bepaal je budget en ga dan opzoek naar jou kunstwerk. Heb je niet zo groot budget kan je ook kiezen om kunst te lenen. Ook kan je kunst vaak in termijnen betalen. Dit kan dan een goede oplossing zijn om toch kunst te kopen.  

Voor een kleiner budget kan je ook markten afstruinen in de hoop dat je wat moois vind. Het vinden van het perfecte kunstwerk is moeilijk. Vind je hedendaagse kunst mooi of ben je meer van de pop art kunst? Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren en wensen. Geef dus niet op als je het bij drie verschillende winkels het nog steeds niet hebt gevonden. Ooit ga je het vinden en dat geeft jou dan een fantastisch gevoel.

Ophangen

Nu je jou perfecte kunstwerk heb gevonden moet je goed kijken waar je het gaat ophangen. Waarschijnlijk had je hier al een plek voor in je gedachten, maar toch wil ik je een aantal tips meegeven. Als eerst moet je zorgen dat het kunstwerk goed tot zijn recht komt. Ga niet een donker kunstwerk op een donkeren muur bevestigen. Een andere tip is om je kunstwerk niet te hoog te hangen. Maar ook zeker niet te laag. Zorg ervoor dat je ogen recht naar het midden van het schilderij kijken als je er voor staat.  Zorg ervoor dat het kunstwerk de sfeer geeft die jij wilde creëren. Is dit niet gelukt? Probeer andere plekjes in je woonkamer.