Het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt wanneer je een huis gaat kopen maar een bouwkundige keuring van een woning kan je een heel eind op weg helpen. Zeker wanneer je een huis koopt dat al wat ouder is dan is het handig om deze te laten doen. Wij vertellen je wat een bouwkundige keuring is en wat het inhoudt. 

Waarom zou je een bouwkundige keuring willen?

Wanneer je een huis koopt dat al wat ouder is dan is het handig om daar een bouwkundige keuring van te hebben. Wanneer er eventuele verborgen gebreken aan het huis zijn dan worden die op deze manier naar boven gebracht. Dit heeft invloed op de waarde die een woning heeft. 

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Nee meestal is een bouwkundige keuring niet verplicht maar het is wel aan te raden om te doen. Zeker wanneer je een huis koopt dat al wat ouder is. Sommige hypotheekverstrekkers stellen het dan wel verplicht om een bouwkundige keuring op te laten stellen.

Wanneer doe je een bouwkundige keuring?

Ga jij een huis kopen dan kan je het beste een bouwkundige keuring doen voordat je een bod doet op een huis. Je kunt dan gewoon bij de desbetreffende eigenaar vragen of dat er al een keuring is. Is dat niet zo dan kan je hem zelf uit laten voeren. De kosten van de bouwkundige keuring die jij dan laat doen zijn vanzelfsprekend dan wel voor jou maar het heeft wel zo zijn voordelen. Je komt er namelijk meteen achter of dat alles wel in orde is met het huis wat je zo graag zou willen kopen.

Wanneer jij dan een keuring hebt laten doen kan jij daarop anticiperen als het tijd wordt om een bod uit te brengen op de woning die jij op het oog had. Je moet dit natuurlijk niet doen bij elke woning waarop jij een oogje hebt want een bouwkundige keuring kost toch best wel wat.