Interieur 1

Heb je wel eens foto’s gezien van van die prachtige moderne kantoorruimtes? Met van die bankjes waar je met z’n vieren aan kan zitten om te vergaderen of gewoon om aan het werk te gaan. En dan zo’n ruimte met een wand van glas waar in het midden een enorme tafel staat met stoelen eraan en aan de korte wand een groot scherm voor presentaties. Dat is dan de grote vergaderruimte. Als laatste heb je dan een gigantische open ruimte waar heel veel licht in valt met bureaus die in groepjes tegen elkaar aangeschoven zijn en matchende bureaustoelen. Ja, dat is dan de werkruimte.

Een open kantoor

Geen kleine hokjes meer zoals in de vorige eeuw, maar een grote open ruimte waar iedereen elkaar kan zien. Dat is hoe moderne kantoorruimtes er nu uitzien. Waarom eigenlijk? Het antwoord is heel simpel: het sociale aspect is belangrijker geworden. Het teamgevoel was verdwenen doordat iedereen een eigen hokje had, dus toen werd de kantoorruimte op een tegenovergestelde manier ontworpen door een kantoor architect. Zo’n open ruimte nodigt uit om je collega’s aan te spreken. Hulp vragen, even snel iets doorgeven of vragen hoe het gaat – het zijn belangrijke sociale aspecten. Echter, het kan ook heel afleidend zijn, zo’n ruimte met iedereen erin. Hoe wordt dat opgelost?

Hoe zit dat met geluidsoverlast?

Ja, veel mensen zijn bang dat een open kantoor veel geluidsoverlast oplevert. Dat is een goed punt. Als je kantoor is ontworpen door een kantoor architect, dan is daar goed over nagedacht. Zo moet het koffieapparaat natuurlijk niet in de buurt staan van waar wordt gewerkt, dat is vervelend voor de werknemers in de buurt van het koffieapparaat. En er moeten genoeg kleine ruimtes zijn waar je even snel naar binnen kan gaan om je telefoon op te nemen of even snel te overleggen met andere collega’s. Een kantoor architect weet dit allemaal precies en kan met je meedenken om van jouw kantoor iets prachtigs te maken.