Het is helaas weer zover: de zomervakantie zit erop en daarmee is de zomer zo goed als ten einde. Het wordt steeds vroeger donker en de zomerse temperaturen zijn verleden tijd. Net zoals jij dit gaat merken, gaan je planten dit ook doen. Het is daarom dus van belang dat je je planten goed op de koude maanden van de herfst en de winter voorbereidt! Als je geen zin hebt in dode of vallende bladeren de komende maanden, dan moet je deze tips zeker in acht nemen. 

Houd afstand van de verwarming

De verwarming is een grote vijand van je planten, omdat het voor enorm veel droge lucht zorgt. Een cactus of een vetplant kan hier nog wel tegen, maar veel kamerplanten hebben vochtige lucht nodig, omdat ze afkomstig zijn uit de tropen. Als je ziet dat er gele of bruine randen of plekken langs het blad ontstaan of dat het blad gaat rimpelen, dan weet je dat de lucht veel te droog is. Je kunt ook schaaltjes water op de verwarming plaatsen, zodat de waterdamp hiervan ervoor zorgt dat de lucht in je kamer vochtig blijft. 

Zorg voor genoeg daglicht

Tropische planten hebben vaak veel daglicht nodig voor bijvoorbeeld hun groei (fotosynthese!). In de zomer is er vanzelfsprekend veel meer licht dan in de winter, want er is meer zon en hij gaat later onder. Planten zullen dus in de winter minder snel groeien, wat hartstikke normaal en logisch is, maar zorg er in ieder geval voor dat de plant niet helemaal dood bloeit. Planten hebben in de winter ook licht nodig, dus let goed op op welke plekken er zonlicht binnenkomt en draai je planten zo af en toe eens in de juiste richting van het licht. 

Een constante temperatuur is belangrijk

Een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 graden is ideaal voor kamerplanten. Een kleine fluctuatie tussen die temperaturen is natuurlijk niet erg, maar zorg dat er per dag niet te veel verschil in zit. Op dagen dat je thuis bent, heb je bijvoorbeeld snel de neiging om de verwarming tot aan de 30 graden omhoog te gooien, terwijl je de volgende dag als je niet thuis bent de verwarming misschien de hele dag uit laat staan. Dit is niet echt bevorderlijk voor het leven van de plant. Hou hier dus rekening mee! 
Helemaal overtuigd dat het jou deze winter gaat lukken om kamerplanten in leven te houden? Kijk voor veel inspiratie als het gaat om kamerplanten op de blog van plantenpraat.nl!