led TL lamp

Ledverlichting is echt niet meer weg te denken uit ons leven. Het begon ooit als een klein lampje in een apparaatje en nu schijnt overal de led TL lamp ons tegemoet. Led staat voor ‘light emitting diode’. Het is populair vanwege zijn energie-efficiëntie en lange levensduur. In vergelijking met oude gloeilampen gaan leds veel langer mee en verbruiken ze veel minder stroom. Ze zijn ook super veelzijdig en je kunt ze in verschillende kleuren krijgen. Of je nu sfeer wilt in je slaapkamer of fel licht in de keuken, led heeft het allemaal. Tegenwoordig zie je ze echt overal van straatlampen tot autolampen en zelfs in kunstinstallaties.

Led niet alleen voor verlichting

Nu je een beetje weet wat leds zijn en hoe ze nu worden gebruikt, laten we eens kijken naar andere coole dingen die je met leds kunt doen. Wist je dat leds ook worden gebruikt in tv-schermen, computermonitoren en zelfs in sommige soorten reclameborden? Leds zijn namelijk super goed in het geven van heldere en scherpe beelden. En dat is niet alles. Leds worden ook gebruikt in medische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan die tools waarmee artsen naar je oren of keel kijken. Het kleine lichtje daarin, ja dat is ook een led. Zelfs wetenschappers gebruiken leds voor onderzoeken en experimenten. Ze zijn zo handig omdat ze klein zijn, niet veel energie verbruiken en je kunt ze makkelijk aan en uit zetten.

Wat brengt de toekomst voor Led

Zoals met alles in de technologie, zullen leds blijven veranderen en zich ontwikkelen. We gaan waarschijnlijk nog betere en efficiëntere leds zien. Misschien zelfs in kleuren en vormen die we ons nu nog niet kunnen voorstellen. Led spots worden bijvoorbeeld steeds populairder voor thuisgebruik. Ze geven dat professionele en moderne gevoel aan een ruimte. In de toekomst kunnen deze spots zelfs slimmer worden. Denk aan spots die van kleur veranderen op basis van je stemming of het tijdstip van de dag.