Heb jij meer ruimte nodig en wil jij een aanbouw laten maken? Een van de eerste eisen is dat er een bouwtekening aanbouw gemaakt moet worden. Hier staat namelijk precies op hoe het gebouwd moet worden. Nogal cruciaal. Dat niet alleen: ook is het nodig voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Je kunt er voor kiezen om het zelf te maken of dit te laten doen. Wil je het zelf doen? Wat leuk! Graag bespreken we wat programma’s die je kunt gebruiken. Zo kun jij zelf met je eigen ontwerp beginnen. 

Waaruit bestaat een bouwtekening aanbouw?

Voordat je zelf aan de slag gaat, is het goed om te weten wat er precies op zo’n tekening staat. Een bouwtekening aanbouw is voorzien van plattegronden, gevelaanzichten, doorsneden, principedetails en constructietekeningen. Dit zijn dus de onderdelen die je terug moet vinden op je tekening. 

De programma’s

Er bestaan verschillende tekenprogramma’s die jou kunnen helpen in dit proces. Hieronder lichten we enkele voorbeelden toe. 

SketchUp

Met dit programma maak je je bouwtekening aanbouw op driedimensionale wijze. Je maakt dus gebruik van de X-as, Y-as en Z-as, zodat je een volledig beeld krijgt van jouw aanbouw. Het is zeer gebruiksvriendelijk. Ook kun je op het internet veel tutorials vinden die jou voorbereiden op het ontwerpproces. Dit is wel zo fijn. Vooral voor beginners! 

AutoCad

Hier teken je je aanbouw op tweedimensionale wijze. Je maakt dus alleen gebruik van de X-as en Y-as. Er wordt in dit programma met losse lijnen gewerkt. Eigenlijk net zoals je met de hand tekent: dit doe je lijn voor lijn. Als je dit programma gebruikt, werk je dus ook lijn voor lijn. Het is iets moeilijker te gebruiken dan SketchUp. Maar gelukkig kan je wederom veel tutorials op het internet vinden die je verder kunnen helpen.

Floorplanner

Met dit programma kun je eigenlijk alleen maar plattegronden maken. Je maakt dus gemakkelijk plattegronden met nieuwe indelingen. Het is alleen niet mogelijk om gevelaanzichten te maken. Je hebt dus nog andere programma’s nodig om je gehele bouwtekening aanbouw te maken. Floorplanner zou je dus als aanvulling op een van de vorige programma’s kunnen gebruiken.

Met de hand

Dit vergt misschien iets meer skills, maar dat maakt het niet onmogelijk. Weet je dus precies wat er op je bouwtekening aanbouw moet komen te staan? En heb jij goede teken skills? Dan kun je ook met je eigen handen te werk gaan! 

Bouwtekening laten maken?

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een bouwtekening aanbouw te laten maken door een professional als We Build 4 You. Het vergt namelijk nogal wat tijd en kennis. Dus mocht je dit zelf niet willen doen, kun je het altijd uit laten besteden. Je kunt genoeg aanbieders op de markt vinden. De prijzen kunnen hierdoor ook sterk variëren. Kijk eens even rond op het internet en lees de ervaringen van bestaande klanten. Zo krijg je een goed idee over wat er allemaal is. Soms bieden ze je ook nog extra diensten aan, zoals het aanvragen van je omgevingsvergunning.