Er wordt bijzonder vaak gezegd dat een parketvloer één van de meest veelzijdige vloeren is op de markt. Dat heeft niet alleen te maken met de verschillende mogelijkheden op vlak van hout waar gebruik van kan worden gemaakt. Ook bijvoorbeeld het legpatroon van het parket is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Op vlak van legpatroon zal je kunnen vaststellen dat er heel wat verschillende opties bestaan. De meest bekende optie is natuurlijk het gewone planken motief. Dit gezegd hebben vinden veel mensen dat hun parketvloer over een bijzondere uitstraling dient te beschikken. Deze kan in de praktijk het best worden gerealiseerd door middel van een visgraatpatroon. Wil jij ook graag visgraat parket in je woning plaatsen, maar ben je van plan om deze zelf te plaatsen? Lees dan zeker eens de onderstaande tekst!

  1. Wat is visgraat parket precies?

Laat ons in eerste instantie eens kijken naar wat visgraat parket nu precies is. Tot op de dag van vandaag staat visgraat er om bekend een uitermate populair legpatroon te zijn voor massieve parketvloeren. Enkele eeuwen geleden trof je dit legpatroon nog uitsluitend aan in bijvoorbeeld kloosters en kastelen. De voorbije jaren kan er echter worden vastgesteld dat dit type vloer ook steeds vaker opduikt in eigentijdse woningen. Visgraat parket wordt zoals de naam reeds doet uitschijnen voornamelijk gekenmerkt door het visgraat motief. De plankjes beschikken allemaal over dezelfde lengte en hebben bovendien een rechthoekige vorm. 

Voor visgraat parket geldt dat de visgraat stroken steeds over een standaard dikte beschikken van 9 mm. De stroken zelf beschikken doorgaans over afmetingen van 7 op 40. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat er voor de realisatie van een visgraat parket doorgaans gebruik wordt gemaakt van de houtsoort eik. Dit omwille van twee verschillende redenen. In eerste instantie staat eik er namelijk om bekend erg betaalbaar te zijn, maar daarnaast garandeert ze tegelijkertijd toch een prima stevigheid. De combinatie van deze twee eigenschappen maakt dit tot een ongelofelijk populaire houtsoort voor wat de realisatie van parket betreft. 

  1. Wat maakt visgraat parket plaatsen zo lastig? 

Er zijn verschillende zaken die ervoor zorgen dat visgraat parket plaatsen in de praktijk behoorlijk lastig kan zijn. In eerste instantie geldt voor deze parketvloer dat een droge, effen ondervloer is vereist. In het meest optimale geval gaat het hier om een zand- en cementchape. Het is mogelijk om het parket zelf te lijmen op een geraamte met onderparket. Eventueel is het echter ook een mogelijkheid om de stroken aan te brengen op een onderparket met behulp van nagels. 

In eerste instantie lijkt het best mogelijk om visgraat parket zelf te plaatsen. In het bijzonder ervaren doe-het-zelvers denken al snel dat ze hier niet zoveel problemen mee zullen hebben. De realiteit is echter vaak net even anders. Voor het plaatsen van visgraat parket wordt het dan ook in de praktijk steeds aangeraden om een ervaren plaatser onder de arm te nemen. Klassieke legpatronen waaronder dus visgraat zijn in principe niet echt geschikt om zelf te plaatsen. Neem hiermee dus liever geen risico’s en besteed de plaatsing bij voorkeur uit. 

Uw visgraat vloer laten leggen door professionals? Parket Paleis – Legservice!