Een sedum dak is een groen dak. Het geeft de woning een bijzonder uiterlijk. Groene daken vallen op een rustgevende manier op. Het brengt de natuur terug in de stad. Sedum daken bestaan uit matten waarop plantjes zijn geselecteerd. Elk plantje moet dezelfde hoeveelheid zon of schaduw kunnen verdragen omdat de ligging van het dak hier een rol in speelt. De plantjes kunnen zeer divers zijn. Veel kruidenplanten lenen zich goed voor groene daken.  

Groen kiezen voor het dak 

Kies vooral planten die niet extra veel verzorging nodig hebben. Vetplantjes kunnen bijvoorbeeld ook goed droogte doorstaan. De daken hebben een hoge duurzaamheidsgraad en gaan zeer goed samen met een goed klimaat. Het zuurstof gehalte neemt toe met veel groen. Bij een groene tuin kan dus goed een groen dak worden geplaatst om zo de lucht van extra zuurstof te voorzien. Planten nemen stikstof op en andere schadelijke gassen worden uit de lucht gewerkt. Ook absorberen ze felle zon en andere schadelijke invloeden van buitenaf. 

Grote voordelen van groene daken 

Groene daken worden gelegd door middel van sedummatten waar lagen onder liggen om de planten te laten groeien. Deze zijn in verschillende diktes beschikbaar. U kunt een daktuin creëren met dikke sedum daken en hier een grote variatie aan planten bij uitkiezen. Water wordt met een sponsachtig effect opgenomen. Dakpannen zorgen voor veel waterafvoer via de regenpijp. Bij groene daken zal water duurzaam voor de planten worden gebruikt. Via een onderliggende drainagelaag zal het water worden afgevoerd. De daken moeten eerst worden gecontroleerd op eventuele defecten voordat ze een groen dak kunnen dragen. Soms is eerst een dak renovatie nodig als u besluit om een groen dak aan te schaffen. 

Groene daken voor diverse toepassingen 

Groene daken zijn beschikbaar voor ieder pand met een plat of dak dat schuin is maar zonder grote hellingshoek. Verder is een raster nodig bij schuine daken om sedummatten op hun plaats te houden. Oude bitumen of dakpannen zijn niet geschikt als onderlaag, deze moeten eerst worden verwijderd. Beiden zijn tevens niet bestendig tegen wortels. De wortel laag zorgt voor groei. Dit is de bodem waarin planten kunnen groeien. Sedumdaken zijn meestal extensief. Deze zijn lichter dan intensieve daktuinen. Groendaktotaal sedumdak is geschikt voor onder andere grassen, mossen en vetplanten. Deze hoeven ook niet vaak worden onderhouden. Meestal kunt u rekenen op een gewicht van 30 – 220kg per vierkante meter. In tegenstelling tot daktuinen die een gewicht van 1500kg per vierkante meter kunnen bereiken. Dakranden moeten zijn opgehoogd zodat het groene dak niet het dak af kan schuiven.